Αυξημένα - Μειωμένα Λευκά Αιμοσφαίρια - Ποιες Παθήσεις συνδέονται με αυτά;

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει το σώμα μας από τις ξένες ουσίες και τις μολύνσεις με τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία κατά την είσοδο μίας ξένης ουσίας στον οργανισμό μας επιτίθενται για να την εξοντώσουν, παράγοντας  αντισώματα, τα οποία κολλάνε πάνω της και την καταβροχθίζουν.

Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση των λοιμώξεων
ενώ είναι υπεύθυνα για το αν θα δεχθεί ή όχι ένα μόσχευμα ο ανθρώπινος οργανισμός (αν θεωρήσουν το μόσχευμα ως τμήμα του οργανισμού δεν το καταστρέφουν, διαφορετικά αν το θεωρήσουν ξένο το τρώνε).

Έχουν σύντομο κύκλο ζωής αφού ζουν από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες και είναι πολύ λιγότερα από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Που παράγονται;
Η παραγωγή τους γίνεται από το μυελό των οστών, από τους λεμφαδένες, τις αμυγδαλές, την σπλήνα και τον θύμο.


Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων:
  1. Τα Ουδετερόφιλα: Αποτελούν το 40 -70% του συνολικού όγκου και προστατεύουν το σώμα από τις βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Ζουν συνήθως λιγότερο από μία μέρα και έχουν την ικανότητα να μετακινούνται από το αίμα προς τους ιστούς που έχουν μολυνθεί ή τραυματιστεί. Ανήκουν στα φαγοκύτταρα, έχουν δηλαδή την ιδιότητα να ενσωματώνουν και να αφομοιώνουν τους παθογόνους οργανισμούς.
  2. Τα Βασεόφιλα: Αποτελούν το 0,5 - 1% του συνολικού όγκου. Προστατεύουν από τις αλλεργίες απελευθερώνοντας μια χημική ουσία, την ισταμίνη.
  3. Τα Ηωσινόφιλα: Αποτελούν το 1-5% του συνολικού όγκου. Προστατεύουν τον οργανισμό από τις παρασιτικές λοιμώξεις. Ανήκουν στα φαγοκύτταρα και συμμετέχουν στην καταπολέμηση των αλλεργιών και την καταστροφή των παρασίτων.
  4. Τα Μονοκύτταρα: Αποτελούν το 2 - 10% του συνολικού όγκου. Απελευθερώνονται από τον μυελό των οστών και δια μέσου της κυκλοφορίας του αίματος μπαίνουν στους ιστούς και μετατρέπονται σε μακροφάγα.
  5. Τα Λεμφοκύτταρα: Αποτελούν το 20 - 45% του συνολικού όγκου. Υπάρχουν 3 τύποι λεμφοκυττάρων: τα Β λεμφοκύτταρα (αναπτύσσονται στον μυελό των οστών), τα Τ λεμφοκύτταρα (αναπτύσσονται στον θύμο) και τα λεμφοκύτταρα φυσικοί δολοφόνοι. Τα Β λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα εναντίον των τοξίνων και των βακτηρίων. Τα Τ λεμφοκύτταρα επιτίθενται στα ίδια τα κύτταρα όταν έχουν καταληφθεί από ιούς ή έχουν γίνει καρκινογόνα.
Ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα;
Ο φυσιολογικός αριθμός τους είναι κάπου μεταξύ 4.000 και 11.000 ανά κυβικό χιλιοστό που αντιστοιχεί σε μία σταγόνα αίματος.

Οποιαδήποτε μεταβολή εκτός των ορίων του φυσιολογικού επιπέδου προκαλεί διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αύξηση τους πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο ονομάζεται λευκοκυττάρωση και συνήθως είναι σημάδι ιογενούς λοιμώξεως ενώ σε πολύ αυξημένα επίπεδα λευχαιμίας.

Η μείωση τους κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο ονομάζεται λευκοπενία.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω μίας σωστής διατροφής, πλούσιας σε βιταμίνες C, E, φλαβονοειδών, καροτενοειδών, ψευδάργυρου, σεληνίου και σκόρδου, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση των λευκών αιμοσφαιρίων σε φυσιολογικά επίπεδα και στη καταπολέμηση λοιμώξεων και διαφόρων ασθενειών.